mandag 21. mai 2012

Sammenlikning

I dette innlegget skal jeg sammenligne skjønnlitteraturtekstene som har tittlene I Edens hage og Den gylne tiden og hvordan den tok slutt. 


I Edens hage handler om en gammel nedskrevet bibeltekst. Gud skaper land, vann, dyr, Adam og en hage. Disse menneskene bodde I Edens hage og gud hadde gitt dem én regel de skulle følge. De måtte ikke finne på å spise fra det forbudte visdomstreet. Etterhvert innså Gud at Adam trengte mer selskap en kun dyrene, så han lagde en kvinne av Adams tolvte ribbein, Eva. Adam og Eva var i hagen ved visdomstreet da de møtte på en slange. Slangen lurer Eva til å smake et eple fra det forbudte treet. Eva klarte også og overtale Adam til å gjøre det samme, men da gikk Gud forbi og la merke til hva de gjorde. Han ble illsint og kastet dem rett ut av hagen, i tillegg straffet han Adam og Eva med at alle dyrene er redd for dem og barna deres, akkurat som menneskeheten er idag.

Den gylne tiden og hvordan den tok slutt handler om følgende. Gud hadde skapt et fantastisk sted å bo, ingenting å være redd for kun grønne enger og masse mat. I dette landet bodde det to brødre, Adtjis og Naevie. Brødrene var to helt forskjellige personer, Naevie var det bare godt å høre om i motsetning av Adtjis. En dag ville Adtjis sette opp gjerde rundt halve landet for å dele godene tvers igjennom. Dette skjønte ikke Naevie poenget av, men ville ikke krangle med broren og la seg etter og for hver dag som gikk satte den grådige broren, Adtjis gjerdet lengre og lengre innpå Naevie sin eindom. Til slutt var det ikke mer land til Naevie fordi Adtjis hadde tatt over alt. Det var i dette øyeblikket den grådige, sleipe broren tok i å drepe sin snille, kjære bror og dette er hvorfor det er sykdommer, krig som vi kjenner til i dag.

Det du først legger merke til som disse tekstene har til sammen, det er at de involverer Gud og hans skapelse av jorden. I begge tekstene er det også enten et dyr eller et sleipt menneske som ødelegger for de gode. Som f.eks slangen kan sammen lignes med Adtjis begge er slemme og det er de som lager vondt på jorden. Dette viser oss egentlig hvor nysgjerrige, grådige, sleipe, uviten og ikke minst naive vi som mennesker er.

Til slutt skal det nevnes at det er flere store likheter i tekstene fordi begge tekstene involverer Gud og skapelsen av jorden og menneskeheten.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar